*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. juli 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
807,700,36% op
Obligation
3%-44
100,45-0,12% ned
Valuta
USDUSD 5,54-0,01% ned

Finans - i samarbejde med

finanswatch.dk
Banker 26.04.2012 kl. 12:17
Helle Thorning-Schmidt med den tyske forbundskansler Angela Merkel. Foto: Christos Dogas/EU

Økonom: Politikere forlænger krisen

Øgede solvenskrav strammer kreditten, og det bremser udviklingen, mener bankøkonom.

Der ligger en usædvanlig dårlig timing bag de europæiske politikeres beslutning om at skærpe kravene til de europæiske banker i en periode, hvor mange lande samtidig har travlt med at beskære de offentlige budgetter.

Med den stædige fastholdelse af skærpede solvenskrav til bankerne har de europæiske politikere sikret sig en forlængelse af den økonomiske krise i Europa. Sådan lyder den barske dom fra cheføkonom i FIH Erhvervsbank, Christian Tegllund Blaabjerg.

- Jeg er temmelig uforstående over for, hvad de europæiske politikere egentlig har tænkt sig. En ting er, at man skal have styr på de offentlige finanser, og reducere den offentlige sektors vækst i den samlede økonomi. Det giver utrolig meget mening, men det kan ikke nytte noget, at man laver en sådan øvelse samtidig med, at man beder bankerne om at stramme op på deres solvens, siger Christian Tegllund Blaabjerg til Ritzau Finans.

Stadig stram klemme

En udlånsundersøgelse fra Den Europæiske Centralbank (ECB) viste onsdag, at kreditpolitikken stadig er stram i de europæiske banker, og ifølge Christian Blaabjerg er årsagen primært de solvenskrav, de europæiske banker skal opfylde per 30. juni 2012, hvor der for de systemkritiske banker kræves en kernekapitalandel på 9 pct. mod tidligere 6 pct.

De europæiske banker kan øge deres kernekapital på to måder. Enten ved at lave en aktieemission eller ved at udstede obligationer. Men appetitten på bankaktier er i bund, og obligationsudstedelser er nærmest umulige, når det kommer fra banksiden.

- Det vil sige, at så er der kun én ting tilbage, og det er at reducere kreditporteføljen. Så det, europæiske storbanker over en bred kam er i gang med i øjeblikket, er at reducere kreditporteføljen og stramme kreditpolitikken, hvilket afføder mindre investeringslyst hos de europæiske virksomheder, siger Christian Blaabjerg.

Amerikansk inspiration efterlyses

Den manglende lånelyst blev understreget i ECB's udlånsundersøgelse, der i forhold til efterspørgsel baserer sig på svar fra husholdninger og virksomheder.

- Husholdningerne og virksomhederne har skruet ned for aktiviteten, for kreditbetingelserne er blevet strammet op. Det er en ond spiral, der er affødt af, at de europæiske politikere ikke har koordineret igangsættelsen af de offentlige besparelser og opstramning af solvenskravene til bankerne. Det kan ikke nytte noget, at man tager luften ud af både den offentlige og private sektor samtidig, for så falder den samlede økonomi, siger Christian Blaabjerg.

Han opfordrer de europæiske politikere til at se mod USA og anvende en lignende løsning som de anvendte tilbage i 2008, da den amerikanske banksektor var under pres. Og så skal de skærpede solvens- og kapitalkrav have en længere indfasningsperiode.

- Det er uden for diskussion, at de skal skærpes, for der skal holdes mere reservekapital i forhold til den risiko, man tager, men det skal indfases over længere tid, så bankerne ikke ser sig nødsaget til at reducere kreditporteføljen. Man bliver nødt til at løse den kreditkrise, der reelt set er i Europa, for ellers udskyder du dybest set bare opsvinget. Hvor jeg tidligere havde troet, at der ville begynde at komme mere gang i den europæiske økonomi i andet kvartal, så er jeg nu rimelig sikker på, at det ikke kommer til at ske, vurderer cheføkonomen

Ritzau Finans
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Finans
Tophistorie

Danske Bank savner glade kunder

Banken indrømmer, at kunderne langt fra er tilfredse.
forsiden lige nu

SAS genoptager flyvningen til Tel Aviv

Første afgang med SAS til Tel Aviv bliver torsdag aften klokken 22.50 fra Kastrup Lufthavn.

IMF sænker global vækstprognose

Valutafond opfordrer centralbanker til at fastholde lempelig pengepolitik.

Microsoft slår styresystemer sammen

Windows 9 vil tilsyneladende fungere på tværs af alle platforme.

Har du penge nok til alderdommen?

Visse grupper på arbejdsmarkedet sparer nemlig ikke op til pensionen.

Danske Bank savner glade kunder

Banken indrømmer, at kunderne langt fra er tilfredse.

Morgan Stanley betaler 275 mio. dollars i forlig

Den amerikanske bank fejlinformerede investorer om realkredit-udstedelser.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Nekrolog
Nekrolog: Farvel til den store smed

Der var aldrig tvivl om Georg Poulsens holdninger, når Dansk Metals tidligere formand - ofte med knyttet næve - tordnede sine meninger ud fra talerstole, øl-kasser eller i medierne.

Erhverv & Økonomi

Nu vil vandkongen sælge dansk vand i Kina

To gange har han tjent millioner på at sælge virksomheder, som producerer kildevand. Alligevel er Allan Feldt langt fra færdig i branchen.

Erhverv & Økonomi
Den amerikanske forbruger trækker global vækst ned

Meget har ændret sig for amerikanerne, der bruger en mindre andel af den disponible indkomst på forbrug end tidligere. Det koster vækst og arbejdspladser i både Danmark og Europa.

Erhverv & Økonomi
Europa skal spare 30 pct. på energien

EU-Kommissionen kaster energisparemål ind i slåskampen om klimapakke. Resultatet er afgørende for Danmark.

Udefra
Det gælder om at blive født på det rigtige tidspunkt

Fødselstidspunktet er afgørende for, hvilken livsindkomst man får, ligesom det har indflydelse på risikoen for at blive ramt af arbejdsløshed eller alvorlig sygdom.