Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
mandag 21. april 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
739,661,83% op
Obligation
3,5%-44
102,300,17% op
Valuta
USDUSD 5,40-0,06% ned

Finans - i samarbejde med

finanswatch.dk
Banker 10.07.11 kl. 22:30
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Flere virksomheder vil blive fanget i en kreditklemme

Midtergruppen af relativt sunde virksomheder risikerer at blive stavnsbundet til banken og få ringere vilkår, advarer en Danske Bank-direktør.

Halvsunde virksomheder risikerer at ende i bankernes sorte bøger som problemkunder med ringe muligheder for at låne. Det kan ramme dansk økonomi negativt.

Sådan lyder det fra Danske Bank Danmarks adm.direktør, Tonny Thierry Andersen, der nu for første gang sammen med bankernes organisation, Finansrådet, advarer om, at en kreditklemme kan ramme dansk økonomi.

Dermed imødegår de nu Nationalbanken med Nils Bernstein i spidsen, der i sidste uge over for Morgenavisen Jyllands-Posten afviste, at det ødelæggende fænomen vil ramme Danmark.

»Der er ikke grundlag for at sige, at der er en kreditklemme i Danmark i dag, men der er risiko for, at der kommer en. Det kan blive konsekvensen af, at de internationale lånemarkeder har sat dansk bankvæsen på observationslisten. Det vil betyde lavere økonomisk vækst i Danmark, at en større gruppe af virksomheder ikke kan få lån i bankerne. Derved kan de ikke opbygge lagre og udvikle deres forretninger. Det er bestemt ikke det, som dansk økonomi har brug for i øjeblikket,« siger Tonny Thierry-Andersen.

Ifølge Danske Bank-direktøren er problemet, at nogle banker står over for at skulle nedbringe deres lån frem mod 2013, hvor statsgarantier i små og mellemstore banker for ca. 70 mia. kr. udløber. Det kan denne gruppe af banker ikke, som markedet ser ud nu. Derfor bliver de nødt til slanke deres balancer ved at nedbringe deres udlån.

Uattraktiv mellemgruppe

Store banker som Danske Bank er klar til at tage imod nye kunder, hvis der er tale om sunde virksomheder, men mellemgruppen kan få et stigende problem, hvis låneudbuddet falder for sektoren som helhed, advarer Tonny Thierry-Andersen.

»De sunde virksomheder kan altid få lån, ligesom de svageste virksomheder med røde tal hverken kan få lån i gode eller dårlige tider. Det er i midtergruppen, at der kan opstå et problem, hvis grænsen rykkes nedefter, og de får sværere ved at få finansiering.«

At sondringen mellem gode og dårlige kunder er stigende, fremgår for første gang af Nationalbankens udlånsundersøgelse for 2. kvartal, der kom i fredags. Undersøgelsen peger også på, at bankernes udlånspolitik over en bred kam er uændret, men at der blandt pengeinstitutterne både er aktører, som lemper og strammer vilkårene for erhvervskunderne.

Også i Finansrådet advarer cheføkonom Niels Storm Stenbæk nu for første gang om risikoen for, at en kreditklemme kan ramme dansk økonomi.

»På sigt kan vi ikke udelukke, at det kan udvikle sig til en kreditklemme. Det er nyt, men det skyldes, at situationen på funding og kapitalmarkederne er mere alvorlig, og priserne er presset i vejret. Samtidig kommer vi tættere og tættere på statsgarantiernes udløbsdato i 2013, og hvis de stadig står alene i EU med den nuværende afviklingsordning for bankerne, er det svært at se andre muligheder, end at bankerne må skære ned på balancerne,« siger Niels Storm Stenbæk.

Han mener, at situationen kan ramme landets økonomi - bl.a. som følge af, at det bliver dyrere at låne.

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Finans
Tophistorie

Frygt for ny boble på kontormarkedet

Risiko for milliardtab på kontorejendomme. Ejendomsdirektør advarer om, at der bygges med hovedet under armen.
forsiden lige nu

Danske firmaer strutter af sundhed

Kreditværdigheden i erhvervslivet er nu højere end i flere år.

40 millioner til nye fjerkræstalde

Regeringen øremærker 40 mio. kr til stalde, der forurener mindre og forbedrer dyrevelfærden.

Google på vej med lavine af kontaktlinseopfindelser

Internetgigant søger om patent på en lang række idéer til intelligente kontaktlinser.

Du bruger din tid forkert

Karriereekspert har opskriften på, hvordan du nemmere når dine mål på jobbet.

Rejseselskab politianmeldt for drukreklamer

Forbrugerombudsmanden kritiserer rejseselskab for markedsføring af drukture for unge til Prag.

Lotteri udnyttes til at afsløre skattesvindlere

Kriseramt land lokker borgere med biler og pengebeløb mod at afsløre skattesnydere.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv & Økonomi
Svært at slippe ud af krisens favntag

Der er stor forskel på, hvilke brancher som slipper gennem krisen.

Erhverv & Økonomi

Noget var helt galt

Fiskefabrikken var 15 point bagud og dømt til nedrykning. Nu tjener firmaet penge på fisk, der overrasker.

Erhverv & Økonomi
De vil have fiskepølse på grillen

Fiskefabrik udfordrer spisevanerne til grillfesten.

Karriere
Ung kvinde sparker direktørdøren ind i CSR Fonden

Danske virksomheder skal forstå, at socialt ansvar bidrager til forretningens kernehus, mener Maria Bøge, der er ny direktør i CSR Fonden.

Attention
»Den der låner jeg lige«

Da jeg for over 20 år siden begyndte på Handelshøjskolen i Aarhus, sagde en af mine forelæsere: »Hvis du i en opgave tager fra én kilde, er det plagiat – hvis du tager fra mange kilder, er det research.«