Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. april 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
757,20-0,21% ned
Obligation
3,5%-44
101,85-0,34% ned
Valuta
USDUSD 5,39-0,07% ned

Finans - i samarbejde med

finanswatch.dk
Banker 10.07.11 kl. 22:30
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Flere virksomheder vil blive fanget i en kreditklemme

Midtergruppen af relativt sunde virksomheder risikerer at blive stavnsbundet til banken og få ringere vilkår, advarer en Danske Bank-direktør.

Halvsunde virksomheder risikerer at ende i bankernes sorte bøger som problemkunder med ringe muligheder for at låne. Det kan ramme dansk økonomi negativt.

Sådan lyder det fra Danske Bank Danmarks adm.direktør, Tonny Thierry Andersen, der nu for første gang sammen med bankernes organisation, Finansrådet, advarer om, at en kreditklemme kan ramme dansk økonomi.

Dermed imødegår de nu Nationalbanken med Nils Bernstein i spidsen, der i sidste uge over for Morgenavisen Jyllands-Posten afviste, at det ødelæggende fænomen vil ramme Danmark.

»Der er ikke grundlag for at sige, at der er en kreditklemme i Danmark i dag, men der er risiko for, at der kommer en. Det kan blive konsekvensen af, at de internationale lånemarkeder har sat dansk bankvæsen på observationslisten. Det vil betyde lavere økonomisk vækst i Danmark, at en større gruppe af virksomheder ikke kan få lån i bankerne. Derved kan de ikke opbygge lagre og udvikle deres forretninger. Det er bestemt ikke det, som dansk økonomi har brug for i øjeblikket,« siger Tonny Thierry-Andersen.

Ifølge Danske Bank-direktøren er problemet, at nogle banker står over for at skulle nedbringe deres lån frem mod 2013, hvor statsgarantier i små og mellemstore banker for ca. 70 mia. kr. udløber. Det kan denne gruppe af banker ikke, som markedet ser ud nu. Derfor bliver de nødt til slanke deres balancer ved at nedbringe deres udlån.

Uattraktiv mellemgruppe

Store banker som Danske Bank er klar til at tage imod nye kunder, hvis der er tale om sunde virksomheder, men mellemgruppen kan få et stigende problem, hvis låneudbuddet falder for sektoren som helhed, advarer Tonny Thierry-Andersen.

»De sunde virksomheder kan altid få lån, ligesom de svageste virksomheder med røde tal hverken kan få lån i gode eller dårlige tider. Det er i midtergruppen, at der kan opstå et problem, hvis grænsen rykkes nedefter, og de får sværere ved at få finansiering.«

At sondringen mellem gode og dårlige kunder er stigende, fremgår for første gang af Nationalbankens udlånsundersøgelse for 2. kvartal, der kom i fredags. Undersøgelsen peger også på, at bankernes udlånspolitik over en bred kam er uændret, men at der blandt pengeinstitutterne både er aktører, som lemper og strammer vilkårene for erhvervskunderne.

Også i Finansrådet advarer cheføkonom Niels Storm Stenbæk nu for første gang om risikoen for, at en kreditklemme kan ramme dansk økonomi.

»På sigt kan vi ikke udelukke, at det kan udvikle sig til en kreditklemme. Det er nyt, men det skyldes, at situationen på funding og kapitalmarkederne er mere alvorlig, og priserne er presset i vejret. Samtidig kommer vi tættere og tættere på statsgarantiernes udløbsdato i 2013, og hvis de stadig står alene i EU med den nuværende afviklingsordning for bankerne, er det svært at se andre muligheder, end at bankerne må skære ned på balancerne,« siger Niels Storm Stenbæk.

Han mener, at situationen kan ramme landets økonomi - bl.a. som følge af, at det bliver dyrere at låne.

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Finans
Tophistorie

Nordfyns Bank fastholder forventningerne

Nordfyns Bank har aflagt regnskab periodemeddelelse for første kvartal, hvor nettorenteindtægterne stiger og basisindtjeningen falder og forventningerne fastholdes.
forsiden lige nu

Så ofte gik Skat på kontrol i haver

For første gang afslører Skat, hvordan man bruger en række kontroversielle metoder.

Udlicitering af plejeopgaver skuffer

Det er gået skuffende langsomt og har sine steder skabt store problemer at lægge pleje- og sundhedsopgaver i udbud.

Novozymes skal i år entre nyt grønt marked

I år skal Novozymes bevise, at det kan slå døren ind til markedet for næste generation af grønt brændstof, der skal sikre væksten.

Ups: 110.000 børn fik brev fra Skat

Endnu engang har der været rod i Skats systemer.

Mand skal to år i fængsel i hemmelig sag

En mand i ved Retten i Næstved dømt for svindel til 12 mio. kr., men der er referatforbud i sagen.

Disse biler er bare bedst

Forhandlere og værksteder har forbedret deres kundeservice.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhvervsanalyse
Apples styrke er også Apples svaghed

Middagsanalyse: It-giganten solgte 44 mio. iPhones i første kvartal og tog endnu en gang fusen på analytikerne. Men hvor mange år kan bjerget eksistere?

Erhverv & Økonomi

Charterdronning vil glæde sig over solskin

Topchef i charterbranchen forlader overraskende topstilling uden at have et andet job på hånden.

Erhverv & Økonomi
Guldet glimter blegt i ældreplejen

En lille skare serviceselskaber kæmper om markedet på over 100 mia. kr. i sundheds- og sociale opgaver. Det begynder at folde sig ud, men det går langsomt.

Erhverv & Økonomi
Kritik af overbelånte danskere preller af

International presse kalder de forgældede danske husholdninger for en bombe under økonomien. Det har dog ikke kølnet interessen for danske obligationer

Frontlines
Smartphonens kung-fu

Smartphones: På én dag solgte kinesiske Xiaomi for 1,3 milliarder telefoner. Ambitionen hos den kinesiske smartphone-producent er, at det skal gå stærkt, kung fu-stærkt.