Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
onsdag 23. april 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
759,14-0,08% ned
Obligation
3,5%-44
102,200,20% op
Valuta
USDUSD 5,40-0,21% ned

Finans - i samarbejde med

finanswatch.dk
Banker 26.04.12 kl. 12:17
Helle Thorning-Schmidt med den tyske forbundskansler Angela Merkel. Foto: Christos Dogas/EU

Økonom: Politikere forlænger krisen

Øgede solvenskrav strammer kreditten, og det bremser udviklingen, mener bankøkonom.

Der ligger en usædvanlig dårlig timing bag de europæiske politikeres beslutning om at skærpe kravene til de europæiske banker i en periode, hvor mange lande samtidig har travlt med at beskære de offentlige budgetter.

Med den stædige fastholdelse af skærpede solvenskrav til bankerne har de europæiske politikere sikret sig en forlængelse af den økonomiske krise i Europa. Sådan lyder den barske dom fra cheføkonom i FIH Erhvervsbank, Christian Tegllund Blaabjerg.

- Jeg er temmelig uforstående over for, hvad de europæiske politikere egentlig har tænkt sig. En ting er, at man skal have styr på de offentlige finanser, og reducere den offentlige sektors vækst i den samlede økonomi. Det giver utrolig meget mening, men det kan ikke nytte noget, at man laver en sådan øvelse samtidig med, at man beder bankerne om at stramme op på deres solvens, siger Christian Tegllund Blaabjerg til Ritzau Finans.

Stadig stram klemme

En udlånsundersøgelse fra Den Europæiske Centralbank (ECB) viste onsdag, at kreditpolitikken stadig er stram i de europæiske banker, og ifølge Christian Blaabjerg er årsagen primært de solvenskrav, de europæiske banker skal opfylde per 30. juni 2012, hvor der for de systemkritiske banker kræves en kernekapitalandel på 9 pct. mod tidligere 6 pct.

De europæiske banker kan øge deres kernekapital på to måder. Enten ved at lave en aktieemission eller ved at udstede obligationer. Men appetitten på bankaktier er i bund, og obligationsudstedelser er nærmest umulige, når det kommer fra banksiden.

- Det vil sige, at så er der kun én ting tilbage, og det er at reducere kreditporteføljen. Så det, europæiske storbanker over en bred kam er i gang med i øjeblikket, er at reducere kreditporteføljen og stramme kreditpolitikken, hvilket afføder mindre investeringslyst hos de europæiske virksomheder, siger Christian Blaabjerg.

Amerikansk inspiration efterlyses

Den manglende lånelyst blev understreget i ECB's udlånsundersøgelse, der i forhold til efterspørgsel baserer sig på svar fra husholdninger og virksomheder.

- Husholdningerne og virksomhederne har skruet ned for aktiviteten, for kreditbetingelserne er blevet strammet op. Det er en ond spiral, der er affødt af, at de europæiske politikere ikke har koordineret igangsættelsen af de offentlige besparelser og opstramning af solvenskravene til bankerne. Det kan ikke nytte noget, at man tager luften ud af både den offentlige og private sektor samtidig, for så falder den samlede økonomi, siger Christian Blaabjerg.

Han opfordrer de europæiske politikere til at se mod USA og anvende en lignende løsning som de anvendte tilbage i 2008, da den amerikanske banksektor var under pres. Og så skal de skærpede solvens- og kapitalkrav have en længere indfasningsperiode.

artiklen fortsættes...
1 - 2
Ritzau Finans
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Finans
Tophistorie

"Han skulle ikke have smilet på tv"

Jyske Bank-chefens optræden på tv var med til at provokere investor til at kæmpe for fuld erstatning.
forsiden lige nu

Tusindvis kan nå boliglånets 1. klasse

60.000 boligejere kan spare penge ved at vælge boliglån, der måske snart tages af bordet.

"Han skulle ikke have smilet på tv"

Jyske Bank-chefens optræden på tv var med til at provokere investor til at kæmpe for fuld erstatning.

Firma åbner tandklinik til de ansatte

Personalegoder vender tilbage til danske virksomheder.

Skoleelever lagde 7.000 internetforbindelser ned

Elever angreb skolens netværk for at undgå en national test. Men så mistede de fuldstændig kontrollen.

Wall Street Journal håner dansk økonomi

Men de udenlandske journalister sjusker, mener både professor og Danske Bank.

”Auf Wiedersehen, Dänemark”

Færre tyskere lejede et dansk sommerhus i 2013.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv
Byen, der har sin helt egen valuta

Bristol i Storbritannien fik i efteråret 2012 sin egen valuta. Det primære formål med det såkaldte Bristol pund er at styrke den lokale økonomi, og den lokale valuta er i dag den største i Storbritannien.

Erhverv & Økonomi

Nye boller sat i ovnen hos Kohberg efter skift af 25 chefer og ledere

Den sønderjyske brødkoncern har med en helt ændret virksomhed atter fået fart i omsætning og indtjening.

Erhverv & Økonomi
Dækkongen rykker mod USA

Miljøvirksomheden Genan starter genbrug af amerikanske dæk i Texas og vil åbne fem nye fabrikker i USA, fortæller stifter Bent A. Nielsen

Erhvervsanalyse
»Du skal vide, hvordan det går i Bundesligaen«

Han befinder sig fantastisk, uanset om han er i selskab med kinesere, amerikanere eller tyskere. Det internationale udsyn har præget Kristian Hundebøll, siden han i slutfirserne læste statskundskab i Aarhus.