*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

søndag 31. august 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
795,15-0,46% ned
Obligation
3%-47
101,15-0,15% ned
Valuta
USDUSD 5,670,29% op
Fødevarer 18.12.2012 kl. 18:22

Hakkebøf af kunstigt kød præsenteres i januar

Der er nyt i forskningen i kunstigt kød. Den første prototype på en hakkebøf præsenteres i London til januar.

Var det noget med en saftig, rød bøf - direkte fra laboratoriet? Forskerne er nemlig snart på trapperne med kunstigt kød.

Det skriver foodculture.dk.

I adskillige år har forskere puslet med idéen om kunstige steaks og bøffer. Og sidst i januar bliver der så sat handling bag tanken, når et hollandsk forskerhold ved en stor event i London præsenterer en hakkebøf skabt ved hjælp af stamcelleteknologi.

En enkelt stamcelle

Bøffen er fremkommet fra en enkelt stamcelle fra et dyr. Cellen er blevet fordoblet til en størrelse, der svarer til en hakkebøf.

- Havde du spurgt for en måned siden, ville jeg have sagt, at det ville være realistisk om 10-15 måske 20 år, siger Mark Post, professor i fysiologi fra universitetet i Maastricht og leder af forskningsholdet, til foodculture.dk.

- Men for et par måneder siden havde vi to gennembrud. Dels for beregninger af prisen, dels for produktionssystemet. Derfor tror jeg nu på, at det vil være tilgængeligt inden for 10 år.

Flad intetsigende smag

Professoren fremhæver tekstur, smag og farve, som de vigtigste af kommende udfordringer for det kunstige kød. I øjeblikket har kødet, ifølge kødprofessoren, en flad, nærmest intetsigende smag.

Det skyldes hovedsageligt, at der stadig mangler store mængder forskning i at simulere blodkar, fedtlag, nerver, og hvad der ellers giver dyrekød smag.

Den banebrydende bøf bliver præsenteret ved et stort medieevent i London den 21. januar.

Formålet med at forske i kunstige bøffer skyldes, at verdens stigende befolkningstal og velstand presser efterspørgslen på kød, som ifølge eksperter bliver en mangelvare i fremtiden.

Samtidig står den nuværende kødproduktionen ifølge FN for 18 procent af den globale miljøbelastning.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Fødevarer
Tophistorie

Dårlig vin har indhentet Australien

Salget af australsk vin til det store og voksende marked i Kina går stærkt tilbage.
forsiden lige nu

Sådan blev en spand med vand til millionindtægt

Populær udfordring har skaffet over en halv mia. kr. på en måned til velgørenhedsorganisation.

Hummel politianmeldt for prisfusk

Hummel risikerer millionbøde i sag om ulovlige priser.

Mælkepriserne falder - bare ikke i butikkerne

Prisen på en liter mælk i supermarkedet stiger, mens landmændenes betaling for mælken falder.

En procent af danskerne ejer en tredjedel af formuen

Arv og aktier skal beskattes hårdere, lyder det fra tænketank.

Thorning: EU-topmøde skal sætte gang i væksten i Europa

Der skal skabes flere arbejdspladser i Europa, og derfor skal EU's statsledere samles til vækst-topmøde.

Cheføkonom: ECB skal redde Europa

Cheføkonom mener, at Den Europæiske Centralbank må tage skrappere midler i brug.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv
En katastrofe ulmer ved giftfabrikken

Derude, hvor vestenvinden vælter en voksen mand omkuld, og hvor huden er ru af saltvand, ligger Cheminova. Kemifabrikken på Harboøre Tange vækker stadig stærke følelser. Og til de lokales store bekymring er den nu sat til salg.

Privatøkonomi

Forsikringsselskaber tjener fedt på bilister

Sidste års milde vinter har reduceret antallet af bilskader kraftigt. Men udviklingen kommer kun i begrænset omfang bilejerne til gode, mener FDM.

Privatøkonomi
900 personer skylder til sammen 357 mio. kr. i studiegæld

De seneste år er antallet af studerende, som har en studiegæld på mere end 300.000 kr., vokset.

Privatøkonomi
Flere studerende har lånt billigt af staten

Siden 2010 har flere taget et SU-lån. Udviklingen skaber ikke panderynker blandt økonomer, der betegner det billige lån som en god idé for både studerende og samfundet.

Bundlinjen
Danmarks SMV’er gisper af iltmangel

Finansiering: Små og mellemstore virksomheder har vanskeligt ved at låne de penge, der skal finansiere ny vækst og sikre opsvinget i samfundsøkonomien. Regeringen har fået en ny hovedopgave.