*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. juli 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
808,110,05% op
Obligation
3%-44
100,720,27% op
Valuta
USDUSD 5,550,28% op
Fødevarer 15.02.2013 kl. 17:15
Foto: MORTEN FLARUP

Slagteri solgte hestekød til pizzeriaer

Slagteriejeren siger, at kunderne godt vidste, at de fik en blanding af okse- og hestekød.

Det er det lille slagteri H.S. Slagteri i Skanderborg, også kendt som Hårby Slagtehus, som Fødevarestyrelsen mistænker for at have blandet hestekød op i hakket oksekød.

Det skriver ekstrabladet.dk.

Kunderne vidste besked

Slagtehuset bliver drevet af Niels Juul Nielsen på 25. år, og der er 26 ansatte.

- Fødevarestyrelsen har fået mistanke, fordi vi har solgt en blanding af heste- og oksekød til to pizzeriaer. Men i de to tilfælde gjorde vi opmærksom på, at der var hestekød blandet i, siger han til ekstrabladet.dk

Fredag kom det jyske slagteri under mistanke for at blande oksekød op med hestekød. Fødevarestyrelsen har på baggrund af mistanken udtaget vareprøver fra slagteriet.

Undersøgelse i gang

Ministeriet for Fødevarer og Landbrug bekræfter, at det drejer det sig om et mindre slagteri i Jylland, som sælger kød til restaurationer i lokalområdet, men ønsker ikke at oplyse navnet på slagteriet.

Slagteriet håndterer både heste- og oksekød, og Fødevarestyrelsen har reageret på en mistanke om, at de to typer kød er blevet blandet sammen på slagteriet.

Fødevarestyrelsen er nu ved at undersøge, om slagteriets kunder har været klar over, at slagteriets hakkekød var en blanding af hest og okse.

Ifølge formand for Danske Slagtermestre, Leif Wilson Laustsen, er han ikke overrasket over, at det lille jyske slagteri er under mistanke for kødfusk.

- Der er tale om et tidligere medlem af vores organisation, Danske Slagtemestre, som vi har måtte ekskludere efter problemer med fødevaresikkerheden, siger han til TV2 News.

Han tager dog forbehold for, at prøverne ikke er færdiganalyseret.

Ritzau

Kødskandalen har nu hærget i Europa i over en måned.

  • 16. januar fandt den irske fødevarestyrelse som den første dna fra heste i hamburgere, der skulle indeholde oksekød.
  • Efterfølgende begynder skandalen at brede sig, da det kommer frem, at lasagne fra den svenske færdigrets-gigant Findus viser sig at indeholde op mod 100 procent hestekød.
  • To dage senere siger de svenske myndigheder, at de vil melde Findus til politiet.
  • Siden er der blevet fundet hestekød i oksekødprodukter i Irland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Tyskland, Norge, Rusland og Danmark.
  • Tirsdag 12. februar ransager og lukker det britiske fødevaretilsyn, FSA, to kødforarbejdningsvirksomheder i England og Wales.
  • Onsdag 13. februar oplyser De Samvirkende Købmænd, at der er påvist hestekød i lasagner fra den franske producent Comigel, som er solgt i Danmark. Alle produkter er dog i forvejen fjernet fra hylderne.
  • Samme aften holder EU's forbrugerkommissær, Tonio Borg, et hastemøde med fødevareministre fra de berørte EU-lande. Efterfølgende opfordrer han alle medlemslande til at dna-teste kødvarer for spor af hest.
  • Torsdag 14. februar finder det britiske fødevareagentur et medicinmiddel til heste, der er potentielt farligt for mennesker, i tre døde hestekroppe, der skulle eksporteres fra Storbritannien til Frankrig.
  • Samtidig afslører en politiundersøgelse, at den franske virksomhed Spanghero bevidst har videresolgt 750 ton hestekød som oksekød. I alt er kødet endt i 4,5 millioner produkter, som er solgt videre til mindst 28 forskellige firmaer i 13 europæiske lande.
  • Hestekødet kommer tilsyneladende fra Rumænien og er fundet i færdigmad fra svenske Findus, som har blandt andre Comigel som underleverandør.
  • Fredag 15. februar beslutter et EU-embedsmandsudvalg med ansvaret for fødevaresikkerhed, at der skal gennemføres mindst 2250 dna-tests af forskellige produkter. Derudover skal der tages én test for medicinrester for hver 50 ton kød.
  • Samme dag oplyser Fødevarestyrelsen, at man undersøger et slagteri i Jylland, som mistænkes for at blande hest i hakket oksekød.
  • Mandag oplyser supermarkedskæden Lidl i Danmark, at der er fundet spor af hestekød i en pastaret, som kæden samtidig fjerner fra hylderne. Lidl har i andre lande også fundet hestekød i en gullaschsuppe, som dog ikke er på det danske marked.
  • Samme dag trækker verdens største fødevareproducent, Nestlé, frosne pastaretter tilbage fra butikker i Italien og Spanien efter fund af heste-dna.
  • Onsdag oplyser den svenske færdigrets-gigant Findus, at den har fundet spor af hestekød i biksemads-produkter, der er solgt i danske butikker. Produktet "Biksemad 1,4 kg" trækkes tilbage fra forretningerne.
Kilde: AFP, dpa, Reuters og EU-Kommissionen

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Fødevarer
Tophistorie

Danone skuffer med svagt regnskab

Danone, som står bag mælk- og yoghurt-produkter samt kildeflaskevand, har fremlagt regnskab for første halvår, hvor indtjeningen er svagere end analytikerforventningerne.
forsiden lige nu

Sommertilbud: Billige fastrentelån

Den lave rente gør de fastforrentede lån mere attraktive.

Nordea ind i top fem på russiske storlån

Tallene kommer samtidig med, at EU diskuterer yderligere økonomiske sanktioner mod Rusland.

Dansk baggårds-firma er kendt i hele verden

Virksomhed holder liv i dansk kulturarv med stole til over 80.000 kr.

Datatilsynet varsler inspektion på Riget

Historier om læk af personoplysninger til Se og Hør får tilsynet til at granske it-systemer.

Lageransat får erstatning for chikane

En lagermedarbejder af afrikansk herkomst blev chikaneret på grund af sin hudfarve.

Svensk First North-selskab suspenderet

Aktiekursen for olieselskabet Cassandra Oil steg fredag 35 pct.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv
De solgte deres livsværk - hvor er de nu?

Fem danske erhvervsledere blev velhavende, da de solgte deres kendte virksomheder. Men hvorfor solgte de, og hvordan er det gået dem siden. JP fortæller deres historier.

Erhverv & Økonomi

Forbrugsfest udebliver stadig

Trods fest i forbrugertilliden viser de seneste nøgletal fra forbruget kun en meget moderat udvikling.

Erhverv & Økonomi
Vejen ud af bobleland - paniksalg eller kontrolleret fald?

Analyse: Spørgsmålet er næppe længere, om der findes bobler i finansmarkederne, men nærmere om vi slipper helskindet af med dem igen.

Erhverv & Økonomi
Modvillig hoteldronning voksede gennem krisen

Som chef for Arp-Hansens hotelkæde har Dorte Krak ansvaret for 12 hoteller. Trods krise er der åbnet nye hoteller, og flere værelser er på vej.

Udefra
Markeder og moral

Pres fra forbrugerside for at få virksomhederne til at hæve lønnen til de lavestbetalte medarbejdere kunne nytte. Det er dog langtfra ideelt, men ville måske være til alles bedste.