Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
onsdag 16. april 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
726,34-0,50% ned
Obligation
3,5%-44
102,050,07% op
Valuta
USDUSD 5,40-0,02% ned
Fødevarer 15.02.13 kl. 17:15
Foto: MORTEN FLARUP

Slagteri solgte hestekød til pizzeriaer

Slagteriejeren siger, at kunderne godt vidste, at de fik en blanding af okse- og hestekød.

Det er det lille slagteri H.S. Slagteri i Skanderborg, også kendt som Hårby Slagtehus, som Fødevarestyrelsen mistænker for at have blandet hestekød op i hakket oksekød.

Det skriver ekstrabladet.dk.

Kunderne vidste besked

Slagtehuset bliver drevet af Niels Juul Nielsen på 25. år, og der er 26 ansatte.

- Fødevarestyrelsen har fået mistanke, fordi vi har solgt en blanding af heste- og oksekød til to pizzeriaer. Men i de to tilfælde gjorde vi opmærksom på, at der var hestekød blandet i, siger han til ekstrabladet.dk

Fredag kom det jyske slagteri under mistanke for at blande oksekød op med hestekød. Fødevarestyrelsen har på baggrund af mistanken udtaget vareprøver fra slagteriet.

Undersøgelse i gang

Ministeriet for Fødevarer og Landbrug bekræfter, at det drejer det sig om et mindre slagteri i Jylland, som sælger kød til restaurationer i lokalområdet, men ønsker ikke at oplyse navnet på slagteriet.

Slagteriet håndterer både heste- og oksekød, og Fødevarestyrelsen har reageret på en mistanke om, at de to typer kød er blevet blandet sammen på slagteriet.

Fødevarestyrelsen er nu ved at undersøge, om slagteriets kunder har været klar over, at slagteriets hakkekød var en blanding af hest og okse.

Ifølge formand for Danske Slagtermestre, Leif Wilson Laustsen, er han ikke overrasket over, at det lille jyske slagteri er under mistanke for kødfusk.

- Der er tale om et tidligere medlem af vores organisation, Danske Slagtemestre, som vi har måtte ekskludere efter problemer med fødevaresikkerheden, siger han til TV2 News.

Han tager dog forbehold for, at prøverne ikke er færdiganalyseret.

Ritzau

Kødskandalen har nu hærget i Europa i over en måned.

  • 16. januar fandt den irske fødevarestyrelse som den første dna fra heste i hamburgere, der skulle indeholde oksekød.
  • Efterfølgende begynder skandalen at brede sig, da det kommer frem, at lasagne fra den svenske færdigrets-gigant Findus viser sig at indeholde op mod 100 procent hestekød.
  • To dage senere siger de svenske myndigheder, at de vil melde Findus til politiet.
  • Siden er der blevet fundet hestekød i oksekødprodukter i Irland, Storbritannien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Tyskland, Norge, Rusland og Danmark.
  • Tirsdag 12. februar ransager og lukker det britiske fødevaretilsyn, FSA, to kødforarbejdningsvirksomheder i England og Wales.
  • Onsdag 13. februar oplyser De Samvirkende Købmænd, at der er påvist hestekød i lasagner fra den franske producent Comigel, som er solgt i Danmark. Alle produkter er dog i forvejen fjernet fra hylderne.
  • Samme aften holder EU's forbrugerkommissær, Tonio Borg, et hastemøde med fødevareministre fra de berørte EU-lande. Efterfølgende opfordrer han alle medlemslande til at dna-teste kødvarer for spor af hest.
  • Torsdag 14. februar finder det britiske fødevareagentur et medicinmiddel til heste, der er potentielt farligt for mennesker, i tre døde hestekroppe, der skulle eksporteres fra Storbritannien til Frankrig.
  • Samtidig afslører en politiundersøgelse, at den franske virksomhed Spanghero bevidst har videresolgt 750 ton hestekød som oksekød. I alt er kødet endt i 4,5 millioner produkter, som er solgt videre til mindst 28 forskellige firmaer i 13 europæiske lande.
  • Hestekødet kommer tilsyneladende fra Rumænien og er fundet i færdigmad fra svenske Findus, som har blandt andre Comigel som underleverandør.
  • Fredag 15. februar beslutter et EU-embedsmandsudvalg med ansvaret for fødevaresikkerhed, at der skal gennemføres mindst 2250 dna-tests af forskellige produkter. Derudover skal der tages én test for medicinrester for hver 50 ton kød.
  • Samme dag oplyser Fødevarestyrelsen, at man undersøger et slagteri i Jylland, som mistænkes for at blande hest i hakket oksekød.
  • Mandag oplyser supermarkedskæden Lidl i Danmark, at der er fundet spor af hestekød i en pastaret, som kæden samtidig fjerner fra hylderne. Lidl har i andre lande også fundet hestekød i en gullaschsuppe, som dog ikke er på det danske marked.
  • Samme dag trækker verdens største fødevareproducent, Nestlé, frosne pastaretter tilbage fra butikker i Italien og Spanien efter fund af heste-dna.
  • Onsdag oplyser den svenske færdigrets-gigant Findus, at den har fundet spor af hestekød i biksemads-produkter, der er solgt i danske butikker. Produktet "Biksemad 1,4 kg" trækkes tilbage fra forretningerne.
Kilde: AFP, dpa, Reuters og EU-Kommissionen

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Fødevarer
Tophistorie

I år får du rabat på påskefrokosten

Flere populære påskevarer er faldet i pris siden sidste år. Se dem her.
forsiden lige nu

Behovet for at hjælpe væksten svinder

Der er langt mindre behov for at yde økonomien førstehjælp i dag, mener eksperter.

Billigere at binde renten i tre år end i et

F1-lånet er ikke længere billigst i Mybankers prissammenligning af boliglån.

Rival til Novo-guldæg godkendt i USA

GlaxoSmithKline har fået myndighedernes godkendelse af nyt type2-diabetesmiddel.

Vestas-omdømme får et skulderklap

Vestas har trods de seneste to års økonomiske krise et stærkt image.

Nu vil Telenor svare døgnet rundt

Som det første teleselskab indfører Telenor fra næste måned døgnåben kundeservice.

Ukraine i håbløs kamp mod markedet

Landets centranbank har hævet renten, men presset på valutaen er voldsomt.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv & Økonomi
Virksomheder angriber undervisningsministeren

Efteruddannelse.dk møder stor kritik. Det er en administrationsjungle, der blokerer for efteruddannelse, mener flere virksomheder.

Erhverv & Økonomi

Økonomien er i ægte forårshumør

Jyllands-Postens Økonometer viser tegn på, at det spæde opsving i den danske økonomi kan blive til noget langt mere holdbart i år.

Erhverv & Økonomi
Bankunion på plads – nye problemer venter

Bankunionen er et formidabelt stykke arbejde, men oprydningsarbejdet efter finanskrisen er langtfra forbi, siger politikere og økonomer.

Erhverv & Økonomi
Slagsmål om 70 millioner afgøres snart

Indædt kamp om lille forsikringsselskabs formue nærmer sig målstregen.

Ledelse
En romance om ledelse

Perspektiv: Vi har en tendens til at glorificere ledere og mene, at ledelse udgår fra lederen, mens medarbejderne blot er passive modtagere.