*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten
Skibsfart 27.01.2013 kl. 23:30

Danske havne brugte også DSB-finte

Ikke kun DSB har brugt Waterfronts lobbymetoder. Det gælder også flere offentligt ejede havne.

DSB er ikke ene om at benytte sig af lobbyvirksomheden Waterfronts kritiserede metoder. Også de kommunalt ejede havne i Odense og Grenaa har brugt virksomheden til at profilere og fremme deres sag over for politikerne.

Det er sket gennem klimanetværket Copenhagen Climate Network og magasinet Climate, som Waterfront står bag. I magasinet har havnene købt profilering og optrådt side om side med politikere.

Hos Odense Havn bekræfter direktør Carsten Aa, at man ifølge kontrakten har betalt 55.000 kr. for at få redaktionel omtale.

»Set fra vores vinkel var det jo et spørgsmål om, at vi fik sendt en profilering ud til mulige beslutningstagere,« forklarer han og oplyser, at man ikke længere er kunde, fordi han nu mener, at metoderne og sammenblandingen af interesser er uheldig.

Kenny Jensby, bestyrelsesformand for Grenaa Havn, siger om samarbejdet med Waterfront:

»Vi har knyttet dem til os for at få strategisk rådgivning, pr, markedsføring og selvfølgelig også som lobbyist med hensyn til, hvordan man får kontakt til politiske beslutningstagere.«

Ført bag lyset

Dan Jørgensen (S), EU-parlamentsmedlem og tidligere formand for klimanetværkets advisory board, siger:

»Ligesom Waterfront aldrig fortalte om sit samarbejde med DSB, fortalte man heller ikke om aftalerne med de danske havne. Jeg vidste intet, og jeg føler mig ført bag lyset.«

Waterfronts direktør, Lars Poulsen, oplyser, at målet med netværket har været at få politikere og forskellige aktører på området til at mødes om relevante emner.

»Og det er korrekt, at vi i den forbindelse har modtaget honorar for udarbejdelse af redaktionelt materiale til magasinet Climate.«

Kontroversielt samarbejde mellem DSB og pr-bureauet Waterfront har nu ført til tiltale mod direktør.

Københavns Politi tiltaler nu direktør i Waterfront, Lars Poulsen, for brud på straffeloven og persondataloven, da han sendte en mail til DSB's daværende underdirektør Peder Nedergaards personlige e-mailadresse om journalist Lars Abilds helbred.

Læs hele forløbet om pr-skandalen i DSB:

 • Søndag 13. januar 2013: DR's 21 søndag afslører, hvorledes DSB har betalt pr-bureauet Waterfront for at holde en bestemt journalist, Lars Abild, beskæftiget, så han ikke kunne skrive kritisk om DSB.
 • Mandag 14. januar 2013: DSB's daværende administrerende direktør, Søren Eriksen, oplyser i en mail til Ritzau, at han har kendskab til samarbejdet mellem DSB og Waterfront. Han afviser derimod ethvert kendskab til, at samarbejdet indebar at holde Abild beskæftiget.
 • TV Avisen afslører, at direktør for Waterfront Lars Poulsen har sendt e-mails til DSB's underdirektør Peder Nedergaards personlige e-mailadresse om Lars Abilds helbred. Journalisten har en sygdom, der deles af 10.000 danskere.
 • Ifølge flere eksperter er videreformidlingen af Lars Abilds personlige helbredsoplysninger uden journalistens kendskab ulovlig i forhold til persondataloven.
 • Tirsdag 15. januar 2013: På baggrund af et møde mellem DSB's formand, Peter Schütze, den administrerende direktør Jesper Lok og advokatfirmaet Bruun & Hjejle suspenderes Peder Nedergaard, mens en undersøgelse af sagsforløbet står på. Den eksterne undersøgelse af forløbet skal foretages af Bruun & Hjejle, der også stod bag undersøgelsen af skandalen om DSB First.
 • Torsdag 17. januar 2013: Transportminister Henrik Dam Kristensen (S), Folketingets trafikordførere og DSB beslutter på et møde i Transportministeriet, at Kammeradvokaten både skal tjekke kommissoriet og det endelige resultat, når undersøgelsen er klar i løbet af nogle måneder. Den endelige undersøgelse vil blive fremlagt for offentligheden i hele sit omfang, så enhver får mulighed for at læse den.
 • Fredag 18. januar 2013: DSB opsiger kontrakter med to rådgiverfirmaer. Siden november 2012 har DSB betalt to bureauer for samfundsrådgivning til 80.000 kroner om måneden. Det er 1,9 millioner kroner årligt.

Opsigelsen kommer, efter at DR Nyheder har afsløret, at Waterfront har udarbejdet profiler om folketingsmedlemmerne Magnus Heunicke (S), Kristian Pihl Lorentzen (V) og Henriette Kjær (K), Per Clausen (EL), Anne Baastrup (SF) og Pia Olsen Dyhr (SF) for DSB.

 • Mandag 11. marts 2013: Advokatfirmaet Bruun Hjejle oplyser, at redegørelsen om DSB's samarbejde med Waterfront er stærkt forsinket og nu først forventes færdig 2. april. Udsættelsen begrundes med, at man har modtaget flere end 1,3 millioner e-mails og dokumenter, der alle indgår i sagen.
 • Mandag 1. april 2013: Datatilsynet har ifølge DR bedt Københavns Politi undersøge, om Waterfront og DSB overtrådte Persondataloven, da de udvekslede følsomme helbredsoplysninger om journalist Lars Abild.
 • Onsdag 3. april 2013: Advokatundersøgelsen offentliggøres på et pressemøde i Transportministeriet og medfører, at underdirektør Peder Nedergaard Nielsen bliver fyret. Ifølge kammeradvokat Karsten Hagel Sørensen er der to ansvarlige i sagen: Den ene er tidligere direktør i DSB Søren Eriksen. Den anden er underdirektør Peder Nedergaard.
 • Torsdag 10. april 2014: Københavns Politi offentliggør tiltale mod Waterfronts direktør, Lars Poulsen, for brud på straffeloven og persondataloven, da han sendte mail med personlige oplysninger om en journalist til underdirektør i DSB.

Følg
Jyllands-Posten
De skjulte lobbyister
Tophistorie

Waterfront erkender ulovligheder

Direktøren i Waterfront erkender ulovlig mail til underdirektør i DSB.
forsiden lige nu

USA: Vi har beviser på, at Rusland skyder over grænsen til Ukraine

Erfaren analytiker mener, at de påståede beviser kan blive et vigtigt vendepunkt i konflikten.

Soldater har fundet nedstyrtet fly

Ifølge fransk tv er flyet nu fundet i det centrale Mali. Flyet havde 116 personer om bord.

USA

Obamas prestigeprojekt vinder nyt terræn

Trods truende retssager kan regeringen glæde sig over opløftende tal om sygeforsikringer.

Saxo-direktør: Riis har løftet holdet - Tinkov har hjulpet med sin champagne

Humøret var højt hos Tinkoff-Saxo, efter at Rafal Majka forsvarede sin bjergtrøje.

Ankersen sendte Esbjerg videre i Europa

Esbjerg er klar til tredje runde af kvalifikationen i Europa League.

Klimarapport tog fejl om isdække

Satellitdata bruges til de store klimarapporter. Nu viser det sig, at der har været fejl i data i årevis.
Tophistorier
Om temaet

Holdet bag serien: Matias Seidelin og Jacob Brejnebøl Knudsen


Millioner af kroner er på spil, når lobby-firmaer gennem deres skjulte netværk arbejder på at påvirke de politiske beslutninger på Christiansborg.

Jyllands-Posten afdækker et af firmaerne, PR-bureauet Waterfront, og dets hemmelige netværk blandt politikere og ledende embedsmænd.

Vi afslører firmaets skjulte arbejdsmetoder og viser, hvordan det i hemmelighed skaffer penge og politisk magt til sine kunder.

Tidslinje

13. januar

DR afslører, hvordan det omdiskuterede PR-bureau Waterfront ifølge en mail i al hemmelighed har forsøgt at forhindre journalisten Lars Abild i at skrive kritiske historier om DSB.

27. januar

En advokatundersøgelse bliver sat i gang for at afdække forløbet, og Jyllands-Posten afslører, hvordan samarbejdet mellem Waterfront og DSB også omfatter et klimanetværk, Copenhagen Climate Network, der i det skjulte har arbejdet på at påvirke politikerne på Christiansborg.

28. januar

Det kommer frem, at flere kommunalt ejede danske havne sammen med Waterfront har brugt det samme hemmelige klimanetværk til at påvirke danske politikere.

2. februar

Jyllands-Posten afslører, hvordan en tidligere minister ifølge Waterfronts egne dokumenter arbejder som muldvarp i Finansministeriet på at skaffe fortrolige oplysninger til DSB om regeringens forhandlinger om den nu kuldsejlede betalingsring i København. 

24. februar

Jyllands-Posten beskriver, hvordan flere ledende Socialdemokrater arbejder tæt sammen med Waterfront på at skaffe 111 millioner kroner til en omfartsvej til Grenaa. En af Socialdemokraterne er formanden for Folketingets magtfulde transportudvalg, Benny Engelbrecht, der tidligere har udtalt sig kritisk om Waterfronts metoder.

28. februar

Jyllands-Posten afslører, hvordan Waterfront og dets direktør, Lars Poulsen, i hemmelighed skulle have oprettet hemmelige lytteposter i forskellige kommunale byråd, hvor han ønsker at påvirke den politiske beslutningsproces. På Frederiksberg kuldsejler idéen, da et medlem af Liberal Alliance, der også arbejder for Waterfront, ikke bliver valgt ind i byrådet.   

Også havne på kundelisten
Politikere lokket i netværk
Annonce
Aktuelle temaer
 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  50 år - 50 album

  JP's dommerpanel har kåret 50 afgørende pop- og rockalbum fra 1964-2013.

  Dansk agent i Al Qaida

  Historien om rockeren, som blev islamist og senere hjalp PET og CIA med at lokalisere og dræbe Al Qaida-leder.

  Tour de France

  JP's udsendte følger Tour de France tæt - både på landevejen og bag kulisserne.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Roskilde Festival

  Følg med Jyllands-Posten til Nordeuropas største musikfestival.

  Første Verdenskrig

  100 år efter udbruddet af Første Verdenskrig sætter vi fokus på krigen og dens konsekvenser for Danmark, Europa og verden.

  Wimbledon

  Vi dækker den legendariske tennisturnering i Wimbledon.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Valg til Europa-Parlamentet

  Alt om valget den 25. maj

  Kampen om Ukraine

  Jyllands-Posten følger udviklingen i Ukraine, der balancerer på randen af borgerkrig.

  Se og Hør-sagen

  Læs om, hvordan Se og Hør købte fortrolige oplysninger af en it-specialist om kendtes brug af kreditkort.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  JP anbefaler krimiserier

  Vi præsenterer 25 litterære krimiserier, det er værd at bruge tid på.

  De forsvundne andelskroner

  Tusindvis af danskere er endt med en kæmperegning for at hoppe med på andelsvognen. Nu kæmper bænker og realkredit for at undgå at dække en del af regningen for et projekt, der gik galt.

  Kampen om skolen

  Værd at vide om lærerkonflikten og den nye folkeskoleaftale.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Løkkes krise

  Venstres formand er kommet i modvind, fordi partiet har købt tøj til ham for 152.000 kr., en flyrejse til hans familie og rengøring efter rygning på et hotelværelse. Løkke forsikrer at have betalt den skat, han skal.

  Krisen i Syrien

  Følg Jyllands-Postens dækning af den højspændte situation i Syrien.

  Nordkorea - et lukket land

  Om verdens mest lukkede land, stalinistiske Nordkorea, og dets atomtrusler.

Annonce
Gik du glip af...?