*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
mandag 28. juli 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
804,19-0,49% ned
Obligation
3%-44
100,30-0,42% ned
Valuta
USDUSD 5,55-0,06% ned
Europa 05.11.2010 kl. 16:01
Foto: Colourbox & AP, Kollage: Mattias Grøndal

Bank: Risiko for ond spiral i Irland

ECB har taget Irland som gidsel i intern EU-magtkamp, mener Danske Bank.

De seneste to uger er de irske statsrenter steget eksplosivt. Renten på irske statsobligationer med 10 års løbetid er således steget fra 6,0 pct. til 7,8 pct.

Ifølge seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland Hansen er den nuværende situation i Irland kritisk.

"Renterne er nu nået op på et niveau, hvor man med rette kan stille spørgsmålstegn ved, om den irske stat kan fortsætte med at finansiere gælden ved at låne i markedet. Hvis renterne ikke falder igen, så kan Irland på et tidspunkt blive nødt til at gå til EU og IMF for at få hjælp," siger Frank Øland Hansen til epn.dk.

Det vil dog under alle omstændigheder ikke ske lige med det samme, da den irske regering allerede har finansiering på plads til et godt stykke ind i 2011, påpeger han.

Voldsomme spareplaner

Frank Øland Hansen forklarer, at de irske renter begyndte at stige, da regeringen annoncerede, at opstramningerne på det offentlige budget i perioden 2011-14 skulle fordobles fra godt 50 mia. kr. til godt 100 mia. kr.

"Det er en meget voldsom opstramning, som mange investorer tvivler på kan gennemføres i praksis. Investorerne blev yderligere bekymrede, da tyskerne begyndte at tale om en gældsrestrukturerings-mekanisme, som skal kunne tages i anvendelse efter 2013," siger Frank Øland Hansen.

Irland gidsel i magtkamp

Ifølge Danske Bank-økonomen har Den Europæiske Centralbank (ECB) spillet en afgørende rolle i forhold til de seneste ugers irske rente-eksplosion.

Siden foråret, da statsgældskrisen hærgede eurozonen, har ECB løbende foretaget støtteopkøb af statsobligationer fra flere økonomisk trængte eurolande - herunder bl.a. Irland - for at holde deres finansieringsomkostninger kunstigt nede og dermed lægge en dæmper på krisen.

Men på det seneste har ECB stort set stoppet disse støtteopkøb, lyder det fra Frank Øland Hansen, som i en analyse udsendt fredag mellem linjerne anklager ECB for at have taget bl.a. Irland som gidsel i en intern magtkamp med Det Europæiske Råd, som består af EU's regeringschefer og formanden for EU-Kommissionen.

"Vi mener, at ECB har tilladt rentespændende (til økonomisk udfordrede eurolande som Irland, Portugal og Grækenland, red.) at udvide sig for at styrke sin forhandlingskraft over for Det Europæiske Råd. ECB er meget utilfreds med forslaget til en reform af den økonomiske politik, som ifølge centralbanken ikke er vidtrækkende nok," skriver Frank Øland Hansen i analysen.

Med "rentespænd" hentyder han til den merrente, som Irland, Portugal og Grækenland skal betale i forhold til Tyskland for at låne penge på finansmarkederne ved udstedelse af statsobligationer.

For Irlands vedkommende koster det aktuelt 5,2 procentpoint mere at låne penge i 10 år i forhold til Tyskland, hvilket er en rekordstor merrente.

Risiko for ond spiral

Frank Øland Hansen mener, at ECB meget snart må genoptage støtteopkøbene, ellers risikerer situationen at komme helt ud af kontrol.

"Rentespændende er nu blevet så høje, at hvis ikke ECB igen snart træder til, så kan (kreditværdigheden af) irske statsobligationer blive nedgraderet yderligere, hvilket kan skræmme investorerne væk i en forlænget periode, og i sidste ende tvinge Irlands regering til at søge hjælp hos EU og IMF," skriver Frank Øland Hansen.

Økonomen giver i sin analyse udtryk for, at ECB sandsynligvis meget snart netop vil genoptage sine støtteopkøb - måske startende allerede fra i dag.

Han begrunder det med, at ECB-chef Jean-Claude Trichet ved pressemødet efter torsdagens renteannoncering gav udtryk for, at opkøbsprogrammet fortsat kører.

Frank Øland Hansen mener, at Trichets budskab om opkøbsprogrammet vil underminere ECB's troværdighed i væsentlig grad, hvis ikke det følges op af massive opkøb.

Interesse i stabilisering

Danske Bank har ganske store interesser i at se en stabilisering af situationen i Irland, idet National Irish Bank, som Danske Bank købte i 2005, fortsat giver kæmpeunderskud.

Tidligere på ugen aflagde Danske Bank regnskab for årets tredje kvartal. Heraf fremgik det, at National Irish Bank på de tre måneder måtte nedskrive mere end en milliard kroner i tab på dårlige udlån.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af Økonomi
Økonomi
Tophistorie

Den britiske økonomi overrasker alle

Briterne er tilbage på vækstsporet fra før finanskrisen.
forsiden lige nu

Boligejer, snyder du dig selv?

Det er der mindst 55.000 boligejere, der gør, viser en ny opgørelse.

Derfor er momsen ikke lavere på det grønne

Danskerne vil gerne have lavere moms på grønne og sunde fødevarer, men der er forhindringer.

Yukos-aktionærer tilkendt enorm erstatning

Tidligere aktionærer i det nu opløste russiske olieselskab Yukos har fået en erstatning på 277 milliarder kr.

Pensionskunder har grund til at juble

Usædvanlig situation har givet pensionskunderne et lukrativt halvår.

Sårbarhed i populært Apple-program bliver ved med at spøge

En 0-dagssårbarhed i et af Apples programmer rammer brugere af alle operativsystemer.

Coop vil sende fødevarer med posten

Fremover vil Post Danmark levere Irma.dk’s varer for at effektivisere udbringning af varer.
Annonce
Annonce
JP TV - Erhverv
Erhverv
Søg i vejviseren
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv & Økonomi
Et supertalent er udklækket i Danmark

Hendes morfar kom til Danmark som gæstearbejder fra Tyrkiet i 1970’erne. Selv vil 24-årige Aysil Sahin være topadvokat, og hun skiller sig allerede ud som en lysende begavelse.

Erhverv & Økonomi

Lego vil blive kidnappet igen

Greenpeace har kidnappet Lego for at nå Shell. Den slags vil legetøjskoncernen opleve igen.

Privatøkonomi
Morfar sørger for, at aktierne ikke går amok

Her er alle de ting, som påvirker dine investeringer, uden at du er klar over det.

Erhverv & Økonomi
Industrien er for pessimistisk

Fremstillingsvirksomhederne er alt for pessimistiske i deres forventninger til de kommende års eksport. Men de får ret i, at det bliver en udfordring at finde de rette folk.