*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

mandag 20. oktober 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
747,010,60% op
Obligation
2,5%-47
97,850,00% op
Valuta
USDUSD 5,840,03% op
Europa 05.11.2010 kl. 16:01
Foto: Colourbox & AP, Kollage: Mattias Grøndal

Bank: Risiko for ond spiral i Irland

ECB har taget Irland som gidsel i intern EU-magtkamp, mener Danske Bank.

De seneste to uger er de irske statsrenter steget eksplosivt. Renten på irske statsobligationer med 10 års løbetid er således steget fra 6,0 pct. til 7,8 pct.

Ifølge seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland Hansen er den nuværende situation i Irland kritisk.

"Renterne er nu nået op på et niveau, hvor man med rette kan stille spørgsmålstegn ved, om den irske stat kan fortsætte med at finansiere gælden ved at låne i markedet. Hvis renterne ikke falder igen, så kan Irland på et tidspunkt blive nødt til at gå til EU og IMF for at få hjælp," siger Frank Øland Hansen til epn.dk.

Det vil dog under alle omstændigheder ikke ske lige med det samme, da den irske regering allerede har finansiering på plads til et godt stykke ind i 2011, påpeger han.

Voldsomme spareplaner

Frank Øland Hansen forklarer, at de irske renter begyndte at stige, da regeringen annoncerede, at opstramningerne på det offentlige budget i perioden 2011-14 skulle fordobles fra godt 50 mia. kr. til godt 100 mia. kr.

"Det er en meget voldsom opstramning, som mange investorer tvivler på kan gennemføres i praksis. Investorerne blev yderligere bekymrede, da tyskerne begyndte at tale om en gældsrestrukturerings-mekanisme, som skal kunne tages i anvendelse efter 2013," siger Frank Øland Hansen.

Irland gidsel i magtkamp

Ifølge Danske Bank-økonomen har Den Europæiske Centralbank (ECB) spillet en afgørende rolle i forhold til de seneste ugers irske rente-eksplosion.

Siden foråret, da statsgældskrisen hærgede eurozonen, har ECB løbende foretaget støtteopkøb af statsobligationer fra flere økonomisk trængte eurolande - herunder bl.a. Irland - for at holde deres finansieringsomkostninger kunstigt nede og dermed lægge en dæmper på krisen.

Men på det seneste har ECB stort set stoppet disse støtteopkøb, lyder det fra Frank Øland Hansen, som i en analyse udsendt fredag mellem linjerne anklager ECB for at have taget bl.a. Irland som gidsel i en intern magtkamp med Det Europæiske Råd, som består af EU's regeringschefer og formanden for EU-Kommissionen.

"Vi mener, at ECB har tilladt rentespændende (til økonomisk udfordrede eurolande som Irland, Portugal og Grækenland, red.) at udvide sig for at styrke sin forhandlingskraft over for Det Europæiske Råd. ECB er meget utilfreds med forslaget til en reform af den økonomiske politik, som ifølge centralbanken ikke er vidtrækkende nok," skriver Frank Øland Hansen i analysen.

Med "rentespænd" hentyder han til den merrente, som Irland, Portugal og Grækenland skal betale i forhold til Tyskland for at låne penge på finansmarkederne ved udstedelse af statsobligationer.

For Irlands vedkommende koster det aktuelt 5,2 procentpoint mere at låne penge i 10 år i forhold til Tyskland, hvilket er en rekordstor merrente.

Risiko for ond spiral

Frank Øland Hansen mener, at ECB meget snart må genoptage støtteopkøbene, ellers risikerer situationen at komme helt ud af kontrol.

"Rentespændende er nu blevet så høje, at hvis ikke ECB igen snart træder til, så kan (kreditværdigheden af) irske statsobligationer blive nedgraderet yderligere, hvilket kan skræmme investorerne væk i en forlænget periode, og i sidste ende tvinge Irlands regering til at søge hjælp hos EU og IMF," skriver Frank Øland Hansen.

Økonomen giver i sin analyse udtryk for, at ECB sandsynligvis meget snart netop vil genoptage sine støtteopkøb - måske startende allerede fra i dag.

Han begrunder det med, at ECB-chef Jean-Claude Trichet ved pressemødet efter torsdagens renteannoncering gav udtryk for, at opkøbsprogrammet fortsat kører.

Frank Øland Hansen mener, at Trichets budskab om opkøbsprogrammet vil underminere ECB's troværdighed i væsentlig grad, hvis ikke det følges op af massive opkøb.

Interesse i stabilisering

Danske Bank har ganske store interesser i at se en stabilisering af situationen i Irland, idet National Irish Bank, som Danske Bank købte i 2005, fortsat giver kæmpeunderskud.

Tidligere på ugen aflagde Danske Bank regnskab for årets tredje kvartal. Heraf fremgik det, at National Irish Bank på de tre måneder måtte nedskrive mere end en milliard kroner i tab på dårlige udlån.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af Økonomi
Økonomi
Tophistorie

Danske Bank sænker sit vækstskøn

I stedet for en vækst på 1,8 pct. næste år venter banken nu kun en vækst på 1,3 pct.
forsiden lige nu

En konto må koste 15 kr. om måneden

Erhvervs- og vækstministeren indfører et årligt loft for prisen på en helt basal bankkonto.

Danske Bank sænker sit vækstskøn

I stedet for en vækst på 1,8 pct. næste år venter banken nu kun en vækst på 1,3 pct.

Dong sælger gaslager for milliarder

Energiselskabet har frasolgt Stenlille Gaslager til Energinet.dk for et større milliardbeløb.

Det kan betale sig at svine

Kritikere kalder det en falliterklæring, at det i dag er billigere at svine med CO2 end at skære i energiforbruget eller investere i grøn energi.

Danske aktier fortsætter opad

Det danske aktiemarked følger mandag op på fredagens kurshop.

11 kr. ryger til udlandet, når vi bruger 100 kr.

Men det er faktisk godt for danske butikker, at vi brugere flere penge i udenlandske, mener ekspert.
Annonce
Annonce
JP TV - Erhverv
Erhverv
Søg i vejviseren
Annonce
Tophistorier Erhverv
Privatøkonomi
Eksperter langer ud efter »verdens bedste pensionssystem«

Danske pensionskasser vinder priser i udlandet, men i realiteten er det komplet umuligt at gennemskue de omkostninger, der havner hos kunderne, mener flere danske eksperter.

Erhvervsanalyse

Langt opgør med finanskrisen er kun halvvejs

Sidste årtis bankkrak er dette årtis retsopgør. Eller det næstes.

Erhvervsanalyse
Analyse: Sigtelse af direktør kan give svar om krakket bank

Bagmandspolitiet sigter den krakkede Tønder Banks tidligere direktør for manglende indberetninger.

Erhverv & Økonomi
Stor usikkerhed om regnskabssæsonen

Virksomhederne bevæger sig på økonomisk gyngende grund, og derfor er prognoserne for fremtiden ekstremt svære at forudsige.