*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. juli 2014
EPN.dk
Aktier
C20 Cap
806,07-0,20% ned
Obligation
3%-44
100,45-0,12% ned
Valuta
USDUSD 5,540,01% op
Bolig 10.03.2012 kl. 10:15

Boligskatter stjæler friværdi

Den kommunale boligskat stige så voldsomt, at boligpriserne vil falde i flere områder.

Forbered dig på et chok, når du logger dig ind i din skattemappe på Skats hjemmeside. Så finder du nemlig ud af - efter et par klik - at du kommer til at betale tusinder af kr. mere i boligskat de kommende år, hvis du bor i landets større byer.

En husejer på Frederiksberg kan se frem til en skattestigning på 76 pct. over 17 år, så den årlige regning til kommunen - den såkaldte grundskyld - ender på gennemsnitligt 85.503 kr. Herudover betaler boligejeren ejendomsværdiskatten på 1. pct. af boligens værdi, som betales over skattebillen til staten.

En husejer i Københavns Kommune - eksempelvis beliggende på Amager, i Valby, Vanløse eller Brønshøj - betaler om otte år i gennemsnit næsten 50.000 kr. om året i boligskat til kommunen.

Så modsat hvad mange politikere gerne vil give udtryk for, stiger boligskatterne for en masse boligejere eksplosivt de kommende år. Det kommer til at sætte sig i boligpriserne.

Danske Bank har for Morgenavisen Jyllands-Posten beregnet, at et hus på Frederiksberg falder næsten 1,8 mio. kr. i værdi alene pga. den ekstra skatteregning til Frederiksberg Kommune. Prisen på en gennemsnitsbolig i Københavns Kommune falder 575.000 kr. som følge af skattestigningen.

Det kan blive en regulær bombe under et i forvejen vingeskudt boligmarked.

»Det kan slet ikke undgå at presse boligpriserne ned. Grundskylden står opført på salgsopstillingen og spiller dermed direkte ind, når boligkøbere skal vurdere, hvilke boliger de har råd til at købe. Så vi har at gøre med en skat, som bliver overvæltet på husprisen,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Samme melding kommer fra forsker i danskernes boligøkonomi.

»Et i forvejen hårdt prøvet boligmarked har bestemt ikke godt af, at boligejerne oplever stigninger i nettoopkrævningen af skat. I en situation med faldende boligpriser bør boligskatten tværtimod også falde,« siger Morten Skak, lektor på Syddansk Universitet.

Optimismen visner

Skats nye vurderinger af grundværdien risikerer altså at sparke benene væk under enhver spirende optimisme på boligmarkedet i de områder, hvor ejendomsmæglerne trods alt sælger boliger - nemlig i og omkring de større byer i Danmark. For det er her, boligskatten stiger absolut mest.

»Skat mener, at Hovedstadens grunde i gennemsnit er steget med 50 pct. på to år. Jeg må erkende, at jeg har svært ved at se denne voldsomme stigningstakst, når jeg ser den reelle udvikling på boligmarkedet i området, som jo er negativ,« siger Las Olsen fra Danske Bank.

Han bakkes op af Boligøkonomisk Videncenter.

»Det virker som en hån og fornærmelse for de tusinder af boligejere, som oplever, at deres friværdier bliver mindre og mindre, at Skat nu kommer og fortæller dem, at deres grundværdi i virkeligheden er steget markant på bare to år. Jeg kan godt forstå, hvis nogen undrer sig,« siger Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.

Han understreger, at selv om følsomheden over for så voldsomme skattestigninger på fast bolig er stor i øjeblikket pga. den økonomiske krise, holder de lave boligrenter hånden under mange af boligejerne. Finansieringen af en ejerbolig er nemlig historisk billig. Men renten vil stige igen på et tidspunkt, og så rammes de mange boligejere med rentetilpasningslån på alle fronter af dyrere finansiering, højere boligskatter og faldende boligpriser.

»Derfor er det meget uhensigtsmæssigt, at grundværdien stiger så voldsomt i en tid, hvor boligpriserne er faldende. Stigende boligskatter er skidt under nedture, fordi det forstærker nedturen,« siger Morten Skak, lektor på Syddansk Universitet.

Han er dog ikke sikker på, at Skat skyder fuldstændig ved siden af i beregningen af grundværdien.

Attraktive storbyer

»Det er jo generelt blevet mere attraktivt at bo i nærheden af de store byer - især København. Når interessen for at bo her stiger, ja så stiger prisen på en grund jo også. Og at bo i et parcelhus i København er altså ikke alle forundt, og det betaler man for også gennem en højere grundskyld,« siger Morten Skak.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af Privatøkonomi
Privatøkonomi
Tophistorie

Har du penge nok til alderdommen?

Visse grupper på arbejdsmarkedet sparer nemlig ikke op til pensionen.
forsiden lige nu

Fald i butikkernes salg

Efter fire måneder med stigende salg, bremsede købelysten op i juni.

Danske Bank har udsigt til milliongevinst på boligkunder

De kommende år udløber titusindvis af kundeaftaler med ekstremt lave renter for Danske Bank.

Pandoras topfolk skal forklare sig i retten

Aktionærerne får indblik i omstridt nedjustering - men kan ikke bruge det til meget.

Biva blev solgt dyrt, men livsværket overlevede ikke

De byggede succesen på en kikset reklame og blev trecifrede millionærer, da de solgte møbelkæden Biva. Nu jonglerer far og datter med ejendomme.

Herretørstig benzinsluger fra BMW

Med en kommende gigantbil, X7, går BMW mod strømmen - og den politiske korrekthed.

Et hav af gadget-nyheder er lige rundt om hjørnet

Selskaberne vil om kort tid præsentere de nye produkter, de håber kunderne vil skrige efter.
Annonce
Annonce
Erhverv
TV
Annonce
Blogs
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Tophistorier Erhverv
Erhverv & Økonomi
Mælkebønder rammer Den Kinesiske Mur

Voldsom opbremsning i Kinas import rammer danske mælkeproducenter hårdt. Mælkeprisen falder til et niveau, hvor økonomien på 80 pct. af bedrifterne ikke hænger sammen.

Erhverv & Økonomi

Nye nøgletal udløser lettelse i Europa

De europæiske virksomheder er blevet mere optimistiske, og det bestyrker økonomer i troen på, at det økonomiske opving stadig er på sporet.

Erhverv & Økonomi
Skylletoilettet bidrager mere end smartphonen

USA’s fremtid afhænger af, om hver enkelt amerikaner kan generere et større output år for år. Men er USA løbet tør for gode idéer, der for alvor kan rykke væksten i fremtiden?

Erhverv & Økonomi
Modvillig hoteldronning voksede gennem krisen

Som chef for Arp-Hansens hotelkæde har Dorte Krak ansvaret for 12 hoteller. Trods krise er der åbnet nye hoteller, og flere værelser er på vej.

Udefra
Markeder og moral

Pres fra forbrugerside for at få virksomhederne til at hæve lønnen til de lavestbetalte medarbejdere kunne nytte. Det er dog langtfra ideelt, men ville måske være til alles bedste.